קריאה היא התבוננות בצורות של אותיות ובצירופי מילים, במסגרתה הקורא מעניק פירוש ומשמעות לאותיות ולמילים ומפיק מהם מידע. היכולת לקרוא היא אחת ממיומנויות הלמידה החשובות ביותר, וגם עם התפתחות מכשירי הצפייה והשמע והזמינות הגבוהה שלהם, היא עדיין מהווה את אמצעי רכישת הידע הפופולארי והמקובל ביותר.
אולם, התוצאה של קריאה אינה מסתכמת ברכישת ידע חדש, אלא היא מפתחת גם את מוחו של הקורא. במהלך הקריאה מתרחשים תהליכים שונים במוחו של הקורא, והיא מקדמת את יכולת החשיבה שלו. לדוגמה, בקריאה מתרחשת כל העת קליטה של מסרים מהטקסט. היא דורשת קבלת החלטות כיצד לפרש את הכתוב. הקורא צריך להבדיל בין עיקר לטפל לצורך הקריאה והפרשנות שלה, ועליו להסיק מסקנות ממה שקרא. כל היכולות הללו, שקשורות לתהליכי חשיבה באופן כללי, מתקדמות ומתפתחות באמצעות הקריאה, והתפתחות זו באה לידי ביטוי גם בחשיבה שאינה קשורה לקריאה.
כשמדובר במסגרות למידה, אין צורך להכביר מילים על חשיבות הקריאה. עיקר הלמידה מתבצעת באמצעות קריאה, מהספר או מהלוח. תלמיד שמתקשה בקריאה, יתקשה להשתלב במסגרת הלימודית ולבטא את יכולת הלמידה שלו.
דיסלקציה בהקשר של קריאה, היא תופעה שבה ילד או אדם בוגר אינו מסוגל לקרוא בדיוק ובקצב המתאימים לגילו. קיימות דרגות שונות בדיסלקציה, והיא משתנה מילד לילד. ברמות הקושי הגבוהות ביותר, הילד כמעט ואינו מסוגל לקרוא, גם אם הוא מנסה להתאמץ מאוד, וברמות הקושי הנמוכות יותר של דיסלקציה, הילד מצליח לקרוא, אך הקריאה היא איטית, מלווה במאמץ, ואינה מדויקת.
גם ברמות הקושי הנמוכות יותר בהן הילד כן מצליח לקרוא, הדיסלקציה עלולה לפגוע ביכולת של הילד להבין את מה שהוא קורא, משום שהקריאה אינה אוטומטית ואינה זורמת. כתוצאה מכך הילד מפנה את רוב תשומת הלב שלו לקריאה הטכנית, והוא מתקשה להתמקד בפרשנות ובמשמעות של המילים. כך נפגעת היכולת שלו להבין את מה שהוא קורא.
דיסלקציה מובילה לירידה בהישגים הלימודיים, ויוצרת פער בין יכולות הלמידה של הילד לבין התוצאות אליהן הוא מגיע. הפער הזה יוצר אצל הילד תסכול, שפוגע במצבו הרגשי, ומנמיך את הדימוי העצמי שלו. בנוסף נוצר פער בינו לבין בני גילו, והנחיתות הלימודית שלו לעומתם, פוגעת בביטחון העצמי שלו ובתחושת הערך שלו. כתוצאה מכך עלולות להתפתח בעיות התנהגותיות בבית ובבית הספר, ונוצר מעגל שלילי שעלול להוביל להידרדרות של הילד בכל התחומים.
הניסיון הרב שלנו מוכיח שניתן לתקן את יכולת העיבוד ולפתור את בעיית הדיסלקציה מהשורש. על מנת להשיג זאת יש לקדם ולעורר את הרצון הפנימי של המטופל לגלות את הכוחות הטמונים בו. אנו משתמשים במספר כלים כדי להשיג זאת, וביניהם: העברת מסר ברור וגלוי של בטחון מלא ביכולתו לפתור את בעייתו מהשורש, טיפול בגובה העיניים בו הילד נמצא במרכז, עיסוק בחוויות אישיות של הילד, וגישה טיפולית דינמית ומקורית שמתאימה עצמה כל העת למצבו של המטופל. במהלך הטיפול, אנו מקפידים לשמור על ערנות ושיתוף פעולה מלא של המטופל כל העת, באמצעות שילוב הומור בשיח הטיפולי ושיחה אודות נושאים מעולמו של הילד. את כוח הרצון שמתגלה אצל הילד, אנו מנצלים באמצעות הכלים הייחודיים של שיטתנו, לתיקון הנתק החשיבתי ששורר בתהליך העיבוד של המידע.
בניגוד לגישה המקובלת אנחנו לא מתמקדים רק בשינון וחזרה של צורת האותיות ודרכי הניקוד והצירוף שלהן, אלא מתמקדים בתהליכי העיבוד והראייה שבמחשבה. המטרה היא שכשהילד יתבונן במסך הפנימי שבמוחו על צורת האותיות, הוא יראה אותם בצורה נכונה, יבחין ביניהם, יצרף אותן, וייתן להם את הפרשנות והמשמעות המתאימה. מאחר שההתמקדות שלנו היא בעיבוד המידע שמתרחש ב"מסך" שבמוחו של הילד, אנחנו משתמשים בדרך טיפול מקורית שמסתייעת גם בחושים ומיומנויות למידה אחרות, שקשורות אף הן לעיבוד המידע במוח. אנחנו משלבים בתרגול הקריאה חושים כמו דיבור, שמיעה, מגע, תנועה וראיה, בדרכי תרגול שונות ומלמדים ומכוונים את הילד לדייק בפרשנות ובמשמעות שהוא נותן למה שהוא רואה. הטיפול מלווה בשיח שנועד לעורר את המודעות של הילד למצבו, ליכולות שלו ולהתקדמות שהוא חש, ומודעות זו תורמת לשינוי דפוסי החשיבה שלו.
לפי שיטת זרחין המבוססת על תורתו של המומחה הבינלאומי ד"ר ג'רי גטמן, הגורם לדיסלקציה הוא כשל בתהליך העיבוד המחשבתי של המסר שהעיניים מעבירות למחשבה. ניתן להתייחס לעיבוד המידע כאל סוג של ראיה, ראיה שבמחשבה, כשהאדם מתבונן במה שהוא ראה. ההתבוננות הזו יכולה להתרחש גם כשהעיניים עצומות.
אפשר לדמות זאת, כאילו בתוך המוח שלנו יש מסך, ולאחר שגלגלי העין ראו את צורת האותיות, האותיות מוקרנות על המסך שבתוך המוח שלנו, ואנו מתבוננים בהם. ילד שקורא כראוי, מסוגל לקרוא, משום שכשהוא מתבונן במסך הפנימי שלו, הוא רואה את האותיות והמילים בצורה ברורה. מאחר שכך הוא מבחין ונותן משמעות לאותיות ולמילים, ומסוגל לצרף אותן. לעומת זאת, ילד שסובל מדיסלקציה, אינו רואה את האותיות בצורה ברורה. כשהוא מתבונן במסך הפנימי שלו, הוא מתקשה להבחין בין אות לאות ומתקשה לשלוף את הנתונים המתאימים על מנת לחבר אותם ולצרף אותם למילים ומשפטים. הקשיים והטעויות שאנו שומעים בזמן שהוא מנסה לקרוא, הם ביטוי לקשיי העיבוד שלו.
התוצאה של הטיפול המדויק שלנו בדיסלקציה, היא שלאחר סדרת מפגשים קשיי העיבוד נעלמים, ואיתם נעלמים גם קשיי הקריאה לגמרי. בניגוד לגישה המקובלת שמטרתה ללמד את הילד ללמוד להסתדר עם הדיסלקציה, התוצאה שמושגת באמצעות הטיפול שלנו היא מיגור הקושי באופן מוחלט כך שהילד יוצא לחיים חדשים ומתחיל לתפקד באופן נורמטיבי מבחינת ליקויי הלמידה. אנו מביאים לסילוק הגורם לבעיה, וכך הבעיה נעלמת מאליה.
ההישגים שילדים מגיעים אליהם מתקבלים לעתים כמובן מאליו אצל ההורים והמורים שמלווים אותם. זה נראה כאילו תהליך הלמידה של קריאה וכתיבה קל להם, וכל מה שנותר לעשות זה להרגיל אותם להרגלי עבודה נכונים, כדי שיפיקו את ההישגים ויעמדו בקצב של הלומדים ביחד אתם בכיתה.
אולם, יש מקרים שבהם ילדים מתקשים בקריאה ובכתיבה, ולוקח זמן עד שמגיעים לפתרון השאלה, למה הילד הנבון והמבין אינו מצליח להשתלט על מיומנות הקריאה ולהתקדם בחומר הלימודים כמו חבריו.
בדרך כלל, שמים לב לכך כאשר הציונים משקפים יכולת דלה זו, ואז גם מנסים לתקן, לשפר, לתגבר בלימודים ולבדוק אם יש דרך נוספת להתגבר על מכשלה זו בדרך להישגים המצופים ממנו. כאשר זה לא קורה, יש מקום לשקול אבחון לקות למידה שנקראת דיסלקציה. מוכרות כמה וכמה לקויות למידה בתחום זה, כאשר דיסלקציה בקריאה נחשבת לנפוצה יותר. היא קיימת בכמה דרגות של חומרה, ולכן יש לאבחן במדויק ולהתאים לכל אחד את הטיפול המתאים לו שיביא אותו להישג הנדרש ממנו.
דיסלקציה היא לקות למידה קוגניטיבית. לפי הגישה הקונבנציונלית היא אינה ניתנת לריפוי, כמו לקויות הלמידה האחרות, אולם לפי שיטת זרחין ניתן לפתור אותה באופן מוחלט, ולהקנות לסובל ממנה תפקודי למידה נורמטיביים לחלוטין.
השיטה שלנו מבוססת על תפיסה, שעל מנת ליצור יכולת עיבוד תקינה בחשיבה שהיא הבסיס לקריאה נכונה, צריך להתקיים שילוב ושיתוף פעולה בין החושים השונים, ראיה שמיעה תנועה וחשיבה. לכן בתהליך הטיפולי שלנו אנחנו משלבים את כל אלו, בדרך פעולה שמבוססת על האינטואיציה של המטפל וחיבור בלתי אמצעי בינו לבין התלמיד, וכך אנו פותרים את קושי זה של דיסלקציה בקריאה. כדי לשמוע עוד על שיטת מכון זרחין התקשרו בהקדם, והעניקו לילדכם את הפתרון הטוב ביותר בשבילו.
ביכולתה של דיסלקציה בקריאה להשפיע על אורח חייו של הילד או המבוגר. מגיל קטן, אנו נחשפים לעולם המילים. וזאת, מתוך רצון אמתי לחשוף אותנו להנאה שבקריאה. כמו כן, מטרתם של מאמצים אלו גם לסייע לנו בהבעה שלנו בכתב. עם זאת, לעיתים קרובות תלמידים מגלים סימני קושי בכל הנוגע לעיבוד מידע וכישורי שפה בעת קריאה. כדי לסייע במצב זה, כל שעליכם לעשות הוא לפנות אל מכון זרחין. צוות העובדים מחזיק בהכשרה ובניסיון הדרושים למענה מקצועי ומרשים. כמו כן, המטופלים יקבלו תמיכה רחבה שלב אחר שלב – עד לרגעי ההצלחה.
קבוצות רבות באוכלוסייה מתמודדות עם מגוון קשיים בשנותיהם במערכת החינוך. החל מהפרעות קשב וריכוז, דיסקלקוליה וכמובן – דיסלקציה, לקויות למידה אלו מעכבות את רכישת הידע של התלמידים. כמו כן, הן משפיעות על מקומם בחברה בה ועל הביטחון האישי שלהם.
בהתאם, חשוב ביותר לזהות את הסימנים מוקדם ככל הניתן – ולהתחיל לפעול בעניין. בהתאם, חשוב להבין מהן לקויות הלמידה השונות כמו גם הסימפטומים של כל אחת מהן. ניקח לדוגמא את אחת הלקויות הנפוצות ביותר: דיסלקציה בקריאה. מדובר בלקות הנמצאת תחת הכותרת 'דיסלקציה'; מילה שמקורה ביוונית ומשמעותה קושי במילה.
לקות קריאה זו באה לידי ביטוי במגוון דרכים תוך כדי ההתמודדות הם הטקסט הכתוב. כלומר, בין אם מדובר בזיהוי שגוי של אותיות, קריאה בלתי רציפה או הגיונית, פסיחה על סימני הפיסוק או שמא מדובר בהיבטים אחרים – לאור קשיים אלו, תלמידים רבים יתחמקו מקריאה בכיתה ככל הניתן. כמו כן, לליקוי למידה זה השלכות רחוקות טווח – אם לא מאבחנים אותו ומטפלים בו. בהתאם, יש לפנות אל מומחים המחזיקים בהכשרה ובניסיון הדרושים לכך.
אין בושה בלקויות למידה. במקום לתת להן לעכב את חייכם, מומלץ ליצור קשר עם מכון זרחין. המומחים של מכון זה יסייעו לכם בקשיים השונים בעת ההבעה בכתב ובעל פה, כמו גם בטיפול בדיסגרפיה ובדיסקלקוליה. כל זאת ועוד, תוך מענה מקצועי ומקיף על כל שאלה ובקשה.
דיסלקציה מהווה פגיעה משמעותית באורח חייו של כל ילד הלוקה בה. היא מעכבת את רכישת הקריאה והכתיבה, מקשה על הלמידה ופוגעת בחוויית ההצלחה מה שיכול להשפיע בעתיד גם על מידת ביטחונו האישי ושילובו בחברה. אין ספק כי מדובר בתופעה בעלת השפעה גם על הטווח הרחוק. לא כל חוסר הצלחה בלימודים או קושי ברכישת השפה מעיד על דיסלקציה. על מנת לזהות את הקושי, לפחות בהתחלה ניתן לשים לב למספר ביטויים:
כמובן שלא מספיק רק אחד מהמאפיינים הללו על מנת לעורר חשד שמדובר בדיסלקציה, אך כאשר ניתן להבחין בכמה מהם יחד – כדאי לפנות לאבחון על מנת לקבל תמונה ברורה יותר. ככל שתתקבל אבחנה בגיל צעיר יותר כך יהיה קל יותר לעבוד עם הילד ולמנוע פגיעה לעתיד.
לקות למידה מסוג קושי בקריאה וכתיבה נקראת דיסלקציה. ישנם ילדים רבים שסובלים מלקות זאת, ובשנים האחרונות נראה כי השכיחות שלה הולכת וגדלה. אם בעבר ילדים רבים סבלו מקשיים במהלך שנות לימודיהם בבית הספר, והדבר לא אובחן, כיום ניתן לראות מודעות רבה לנושא. ועדיין קיים פער גדול בין מספר התלמידים הסובלים מדיסלקציה בפועל, העומד על 2%, לבין מספר התלמידים המשוערים כסובלים מדיסלקציה על ידי הצוותים החינוכיים, ועומד על 20%. מכון זרחין מציע פתרון ודרך טיפול ייחודית במיוחד עבור קושי זה.
חשוב מאוד לציין כי דיסלקציה אינה מעידה בשום פנים ואפן על חוסר אינטליגנציה. לעיתים רבות דווקא בעלי האינטליגנציה הגבוהה ביותר חווים קשיים מעין אלו. דבר נוסף שחשוב לא פחות לציין הוא שלכל בעיה יש פתרון, גם לדיסלקציה. לאחר שלב האבחון ניתן להתאים את הטיפול הנכון והספציפי עבור הבעיה. במכון זרחין תפגשו צוות מקצועי, קשוב ומכיל אשר יוכל ללוות את ילדיכם החל מרגע האבחון ועד לבחירת ומתן מענה ראוי עבורו.
שאלות תשובות
מהי דיסקלציה בקריאה?
דיסלקציה בקריאה היא לקות למידה קוגניטיבית הבאה לידי ביטוי בקושי בהתמודדות עם טקסט כתוב. לדוגמא, קושי בזיהוי אותיות, פסיחה על סימני פיסוק, חוסר יכולת בקריאה רציפה חוסר הצלחה בפירוש משמעות המילים ועוד.
כיצד ניתן לזהות דיסלקציה?
דיסלקציה באה לידי ביטוי במספר דרכים ביניהן ריבוי בשגיאות כתיב, בלבול במיקום ובכיוון של אותיות, דיבור מאוחר, קושי בכתיבה רציפה ואחידה ועוד.
מדוע לבצע אבחון וטיפול בדיסלקציה במכון זרחין?
צוות העובדים מחזיק בהכשרה ובניסיון הדרושים למענה מקצועי ואפקטיבי לשיפור המצב האבחנתי הראשוני של המטופלים. יתרה מכך כל מטופל מקבל תמיכה אישית ורחבה מתחילת התהליך ועד סופו.