דיסלקציה היא הפרעת קריאה. הדיסלקציה היא לקות למידה מולדת שמפריעה להליכים קוגניטיביים, כלומר תהליכי ארגון, עיבוד וניתוח מידע, הקשורים בכישורי השפה ודרושים לקריאה. אין מדובר בתפקוד אינטלקטואלי נמוך, בעיות רגשיות, וגם לא בהוראה לקויה מצד מערכת החינוך או ההורים שכן מקורה של הדיסלקציה הוא נוירולוגי.
זו הלקות השכיחה ביותר בקרב הסובלים מלקויות למידה והיא קיימת בדרגות חומרה שונות, כאלו שניתן להסתדר עמן ורמות אחרות שלא מאפשרות תפקוד תקין בבית הספר ולאחריו. יש להדגיש כי הדיסלקציה אינה שייכת רק לגילים הצעירים והיא אינה נעלמת ככל שמתבגרים. להיפך, היא יכולה רק להמשיך ולהקשות אם הסובל ממנה לא מקבל טיפול ראוי.
אדם הסובל מדיסלקציה יקרא פחות טוב מהמצופה ממנו בהתאם לגילוי ולמנת המשכל בהשוואה לאנשים הדומים לו ושעברו מסגרת הוראה זהה. דיסלקטיים יתקשו בקריאה גם בתנאי לימוד מצוינים בכיתה שקטה ומורה מצטיינת.
הקושי מתמקד רק ביכולת הטכנית של הקריאה, כלומר קיים קצר בפענוח הקוד הגרפי והקישור בינו לבין הייצוג הצלילי של המילים. לכן מי שסובל מדיסלקציה לא מתקשה בהבנת טקסטים מושמעים או הבנת שיחות עם אחרים.
עם זאת, אם אתם או ילדיכם זקוקים לכלים לשם התמודדות עם מצב נתון זה, מוזמנים לפנות אל מכון זרחין.
בשל הפגיעה ביכולת הפענוח האוטומטית של הכתב, תהליך הקריאה מורכב ומצריך השקעה מאומצת של משאבי קשב. הלוקה בדיסלקציה משקיע זמן כה רב בפיענוח הקשר בין האות לצליל עד שלא נותר פנאי להבנת הנקרא ולתהליכים אחרים. בשל המאמץ הכרוך בקריאה, הסובלים מדיסלקציה מנסים להימנע ככל האפשר מקריאה, בוודאי שבכיתה מלאה בתלמידים.
ללא טיפול מתאים הדיסלקציה מעכבת רכישת מיומנויות של כתיב תקין, הבנת הנקרא ברמה נמוכה, ופגיעה בכושר ההבעה בכתב. בשל כך נוצר פער בין התלמיד לבני כיתתו ועלולה לחול ירידה משמעותית בציונים, שכלל אינם משקפים את יכולותיו האמיתיות. הדבר מוביל לפגיעה חברתית קשה וריחוק, ותופעות רגשיות שאינן חלק מהדיסלקציה, אך חוסר הטיפול בה הוא הגורם להן.
ניתן לתקן דיסלקציה באופן מוחלט, ו אפשר לפתח את המיומנות הפגועה על ידי אימון ותרגול. בין הטיפולים הנפוצים אפשר למנות הוראה המתקנת בלימוד פרטני, המאפשרת ירידה לפרטים הקטנים. ניתן לקחת פעוטות לטיפול אצל קלינאי תקשורת במקרים שבהם יש קושי להפריד מילים להברות. בנוסף ישנן טכנולוגיות מסייעות וכן ניתן לאמץ אסטרטגיות למידה שתוכננו על ידי מומחה לפסיכולוגיה של לקויות למידה או מאבחן דידקטי מוסמך. ניתן גם לעשות שימוש בטכניקת תרגילים קוגניטיביים למוח כדי לחזק את אזוריו החלשים.