דיסלקציה חברתית יכולה להגיע עם דיסלקציה פונולוגית. כשילד לומד לקרוא, הוא צריך להכיר את הצלילים השונים שמהם מורכבת המילה ולהבחין בהבדלים ביניהם.
מדיסלקציה חברתית לפונולוגית
- בדרך הלמידה המקובלת והסטנדרטית, המחשבה של המורה היא, כי אין לתלמיד כל קושי להבין את ההבדל בין הצלילים השונים, והאתגר הוא רק להביא אותו להתאים כל צליל לצורה הגרפית שמתאימה לו. לדוגמה: ב דגושה וב רפויה. ישנם תלמידים שקשה להם להבחין בין ב עם נקודה לב בלי נקודה.
- לפי נקודת ההשקפה הרגילה, הבלבול של התלמיד נובע מכך שהוא לא מצליח לזכור לאיזה ב שייך הצליל הדגוש ולאיזה ב שייך הצליל הרפוי. במקרים כאלה ואחרים, אכן זהו המצב, ומקרים אלו יבואו ליד פתרון על ידי שינון ותרגול מתמשך עם הילד. אך, במקרים אחרים, נקודת השקפה זו הינה מוטעית.
- זאת מאחר שלעיתים, הקושי של הילד איננו לזכור לאיזה אות ב לשייך את הצליל הרפוי, אלא להבחין שיש הבדל בין צליל מודגש לצליל רפוי. במקרה כזה, שינון ותרגול, מתמשכים ככל שיהיו, לא יקחו קדימה את הילד באופן מהותי, מאחר ששורר אצלו נתק בחשיבה, והוא אינו מבין כראוי את ההבדל בין צליל דגש לרפוי. אפשר שהשינון והתרגול יעבירו לו מצוין את המסר שב עם נקודה עושה צליל אחד, וב בלי נקודה יוצרת צליל שונה, אבל הוא לא יהיה מסוגל לזכור את הצליל של כל אחד מהם אף אם יהיה לו זיכרון מצוין, כי הוא אף פעם לא הבין באמת מה ההבדל בין הצלילים.
- הקושי להבחין בין צלילים אפשר שיופיע בצורות שונות וברמות שונות. יש ילדים עם רמת קושי גבוהה מאוד שיהיה להם קשה להבחין בין צלילים של אותיות שונות לגמרי זו מזו, ויש ילדים שיהיה להם קשה להבחין רק בין צלילים של אותיות עם מאפיינים שווים כמו ב דגושה ורפויה, כ דגושה ורפויה ועוד.
- יש ילדים מתקשים מאוד שהקושי שלהם הוא ברמה גבוהה שהם טועים באופן תמידי ומוחלט בהבחנה בין הצלילים השונים, ויש ילדים שהקושי שלהם הוא נמוך והוא מתבטא בכך שבאחוז קטן הם טועים בהבחנה בין הצלילים. הצד הדומה ביניהם הוא, שהיכולת להבחין בין צלילים אינה מספיק חדה, חזקה וברורה, כדי לקרב אותם לקריאה תקינה ומושלמת. כך נרחיק דיסלקציה חברתית.
לא מתייאשים אף פעם
במכון זרחין אנו לא מתייאשים בשום מצב ואנו בטוחים שכל ילד יכול לקרוא ולעשות זאת היטב. אפשר לפתור דיסלקציה פונולוגית. אם אתם מחפשים פתרון מוחלט לקשיי למידה כדאי לכם לפנות אלינו עוד היום.