לדיסלקציה מאפיינים שונים. ביניהם, מתי שילד מתקשה בהבחנה החזותית בין אותיות, זה אומר שיש לו קושי בהבחנה החזותית באופן כללי, ולא רק כשמדובר באותיות.
דיסלקציה מאפיינים – מה עושים?
- אנחנו בטוחים שבאמצעות התערבות נכונה ניתן לחזק את ההבחנה החזותית של הילד. התערבות מתאימה היא לא בהכרח שימוש בטכניקות יוצאות דופן, אלא היא יכולה להיות משימות פשוטות של הבחנה בין שני חפצים דומים.
- ניתן להראות לילד שני חפצים דומים שקיימים ביניהם הבדלים דקים, ולבקש ממנו לזהות ולומר מה ההבדלים ביניהם. זה יכול להיות שתי עפרונות דומים כמעט בהכל, שני פרחים דומים כמעט לגמרי, או כל דבר אחר אפשרי. כך המעורבות שלנו מפעילה באופן יזום את המודעות של הילד להבדלים חזותיים ולמשמעות שלהם. הוא מבין שלהבדלים יש מהות וחשיבות, שניתן לזהות אותם, ושקיים צורך לשים לב אליהם.
- מובן שעלינו להתאים את מטלת זיהוי ההבדלים לגיל הילד ולרמה שלו, על מנת שמצד אחד ההבחנה תהווה לו אתגר כלשהו, ומצד שני עם מאמץ קל הוא יכול לזהות את ההבדלים. לדוגמה, אם נבקש מילד בן 6 למצוא הבדלים בין שני חפצים דומים, לא נשתמש בשני פרחים שיש ביניהם הבדלים דקים בגוון הצבע, מאחר שרמת החשיבה שלו לא תתפוס אותם כהבדלים משמעותיים. במקום זאת נביא שני צבעים שיש ביניהם הבדלים משמעותיים בגודל או בצבע.
- כשמבקשים מהילד לזהות הבדלים, אפשר שהוא ינסה להשתמש בידיים ולקרב אותם לחפץ בו נמצאים ההבדלים. עלינו לבקש ממנו להימנע משימוש בידיו, בגלל שהמטרה היא לחזק את יכולת ההבחנה החזותית שלו ובשביל להשיג זאת יש לאתגר אותו להשתמש אך ורק בעיניו לצורך מציאת ההבדלים כדי להתגבר על דיסלקציה מאפיינים שכרוכים בה.
- לאחר שהילד רואה הבדלים בין החפצים שהצגנו בפניו, אפשר להראות לו שתי אותיות שונות, לבקש ממנו למצוא הבדלים ביניהם ולדבר אתו על ההבדלים הללו. מה שייצא מזה, זה שההתערבות הגלויה שלנו, בדרך שפורטה עד כה ובדרכים שעוד יתוארו בהמשך, מפעילה באופן מלאכותי את מערכת ההבחנות החזותית של הילד, כדי להגיע ליעד הסופי שבו המערכת הזו תעבוד באופן אוטומטי, והקושי בהבחנה החזותית לא יתבטא יותר.
המענה הטוב ביותר
לנו במכון זרחין יש את כל האפשרויות כדי לתת לכם את המענה המהיר והמדויק ביותר כשיש דיסלקציה בקריאה וכתיבה, ולאפשר לכל ילד ומבוגר לקרוא מצוין ולהשתלב באתגרי הלמידה בפניהם הוא עומד.