דיסלקציה משולבת היא דיסלקציה שכוללת מספר קשיים במקביל. הגישה של מכון זרחין היא שטיפול במוקד קושי אחד נותן מענה למוקדי קושי אחרים. האפשרויות הן רבות, וכדי להבין זאת, נשתמש במספר דוגמאות.
דיסלקציה משולבת פונולוגית
- אם יש לילד קושי בהבחנה פונולוגית משולב בקושי של הבחנה חזותית, אנחנו יכולים לזמן מה להפרד מצורות האותיות ומצורות תנועות הניקוד. בהמשך נזדקק להם, אולם כעת אנחנו לא הולכים ללמוד לא אותיות ולא תנועות של ניקוד, אלא פשוט הבדלים בין צלילים.
- בעצם אנחנו לא חייבים לקרוא לזה או להתייחס לזה כאל למידה. אפשר לקרוא לזה משחק ואפשר להתייחס לזה כאל משחק, ויתירה מכך אפשר פשוט לשחק בפועל.
- לדוגמה: ההבדל בין קו ארוך לקו קצר, הוא הבדל חד, מובן וברור לחשיבה. כשילד מסתכל על קו ארוך וקו קצר שמשורטטים אחד ליד השני, חוש הראיה שלו מעביר את המסר לחשיבה, והחשיבה מבינה מיד את הצד המשותף ואת ההבדלים ונותנת לכל קו את המשמעות המתאימה לו.
- יש כאן שני קווים ישרים, אולם למרות ששניהם ישרים, הם שונים זה מזה, האחד ארוך והשני קצר. כלומר, ישנו כאן ערוץ קשר מהיר וחזק בין חוש הראייה לבין החשיבה.
- אם אנחנו אומרים לילד שהקו הארוך מסמל ב דגושה והקו הארוך מסמל ב רפויה, ואנחנו מתרגלים אתו את זה, אנחנו בעצם לוקחים מסרים של שמיעה ששורר נתק ביניהם לבין החשיבה, ומרכיבים אותם על ערוץ הקשר המהיר והחזק, שקיים בין הצד החזותי לבין החשיבה.
- בסופו של דבר על ידי התרגול הזה, ההבנה וההבחנה שמבוססת על הצד החזותי תחלחל ותתפשט לצלילים, וכך במקום הנתק ששרר מקודם ביניהם, ייוצר ערוץ קשר תקין בין חוש השמיעה לבין החשיבה, והילד יהיה מסוגל להבחין בין הצלילים שמקודם הוא לא הבין כראוי את ההבדל ביניהם.
- את התרגול הזה ותרגולים דומים לו, אנחנו יכולים לבצע בכל שלב שמתגלה קושי בהבחנה בין צלילים מעולם השפה והקריאה. גם כשמדובר באותיות וגם כשמדובר בתנועות של ניקוד.
פתרונות מחוץ לקופסה
במכון זרחין אנו לא אומרים נואש ואנו בטוחים שכל ילד נולד לקרוא ולקרוא היטב. דיסלקציה משולבת וכל סוג אחר של דיסלקציה. אם אתם מחפשים פתרון אמיתי לקשיי למידה פנו אלינו עוד היום.