תהליכי עיבוד המידע בחשיבה כוללים את הפונקציה של הבחנה. כל הבנה מתחילה ומסתיימת בהבחנה שמעניקה את המשמעות המתאימה לכל דבר. כשאין הבחנות בין שני דברים שונים, מהווה סימנים לדיסלקציה.
איתור סימנים לדיסלקציה
- החשיבה מקבלת מסרים מהחושים השונים, וכל מסר שמתקבל עובר דרך מנגנון ההבחנה שקיים בחשיבה. אם החוש שמעביר את המסר מחובר לחשיבה וקיים ביניהם ערוץ תקין, התוצאה היא הבחנה נכונה.
- אך אם שורר נתק בין החוש שמעביר את המסר לבין החשיבה, כך שהחשיבה אינה קולטת ומעבדת כראוי את המסר שהיא קיבלה, התוצאה היא הבחנה שגויה או אי הבחנה.
- זה מה שקורה אצל ילד שסובל מקושי בהבחנות שמיעה. הערוץ בין חוש השמיעה לבין החשיבה אינו תקין ושורר ביניהם נתק. החשיבה שלו אינה מסוגלת להבין ולהבחין, ולתת לכל צליל את המשמעות המתאימה לו, ועולם הצלילים מהווה בשבילו ברמה כזו או אחרת עולם מבולבל, לא ברור, עם ספקות וניגודים.
- הילד שסובל מקושי בהבחנה בין הצלילים, איננו סובל מחוסרים בתפקודי החשיבה. העובדה שהוא אינו מבחין כראוי בין הצלילים, איננה אומרת שיכולת ההבחנה איננה קיימת בחשיבה שלו. היא קיימת גם קיימת. עם זאת יש כאן סימנים לדיסלקציה שמיעתית.
- הוא מסוגל להבחין בין חפצים בגדלים וצורות שונות, בין תנועות ותחושות שונות בגוף, ובין שמות וקולות מסוגים שונים. ובכל זאת, כשמדובר בצלילי האותיות והניקוד, הוא לא מצליח להבחין ביניהם ברמה מספקת. מדוע בעצם?
- כאמור, הסיפור כאן הוא שיש נתק בין חוש השמיעה לבין יכולת ההבחנה, לפחות במה שקשור לקריאה. שניהם קיימים, יש שמיעה ויש יכולת הבחנה, אולם הם לא מצליחים להתחבר זה לזה. זה אומר, שמה שאנחנו צריכים לעשות, זה פשוט לחבר ביניהם.
הדרך לפתרון דיסלקציה
במכון זרחין אנו משתמשים בדרכים שונות כדי לפתור קושי בהבחנות שמיעה בדרכים שונות. הצד השווה שבכל האפשרויות, הוא שלזמן מה אנחנו נפרדים מצורות האותיות ומצורות תנועות הניקוד. בהמשך נזדקק להם, אולם כעת אנחנו לא הולכים ללמוד לא אותיות ולא תנועות של ניקוד, אלא פשוט הבדלים בין צלילים. בדרך זו אנו משיגים פתרון יעיל ומהיר שמשנה דפוסי חשיבה. פנו אלינו עוד היום.