ילד עם קושי בהבחנה החזותית, שסובל מדיסלקציה התפתחותית, אינו יכול להבחין בין צורות האותיות באמצעות העיניים, אך ישנה דרך אחרת להעביר את צורת האותיות לתהליכי עיבוד המידע בחשיבה, באמצעות תחושה ומגע.
דיסלקציה התפתחותית ותחושה
השימוש בצורות האותיות, ייעשה כך שהאותיות יצטיירו אצל הילד במחשבה, על בסיס התחושה שלהם בידיו.
כאן חשוב להדגיש, כי נכון שהשימוש באותיות פלסטיק מקובל ונפוץ בלימוד האותיות במסגרות שונות, אולם אנחנו שמים דגש על שני היבטים בדרך השימוש והלמידה באותיות הפלסטיק, שבעינינו הם קריטיים כדי ליצור את השינוי בהבחנה החזותית של הילד:
הבחנה דרך מישוש בלבד – אנו טוענים שהתרומה של תחושת האותיות ביד, תתרחש בעיקר כאשר הילד ימשש אותן ויבחין ביניהם תוך כדי שהוא עוצם את עיניו או שאנו חוצצים בין עיניו לבין ידיו עם לוח או ספר, כך שהילד רק חש את האותיות אך אינו רואה אותן. במצב כזה נפתח ערוץ בין חוש המישוש של הילד לבין החשיבה שלו ודרך הערוץ הזה החשיבה שלו מעבדת נכון את צורת האותיות, ומסיקה מסקנות נכונות לגביהן, כך שיש לכך השלכה גם על דיסלקציה התפתחותית.
ההבנה הזאת של צורת האותיות מהווה תשתית לחיבור ותיקון הנתק בין חוש הראייה לבין החשיבה, שמקודם היו מנותקים אחד מהשני, אך כעת לאחר שיש כבר בחשיבה בסיס של הבנה בצורת האותיות, ההבנה הזאת מסייעת לחשיבה לקבל באופן ידידותי את המסרים שהמגיעים מחוש הראייה ולעבד אותם בצורה נכונה.
כמובן שאפשר להראות לילד את האותיות לפני שהוא עוצם את עיניו, ולדבר עמו על ההבדלים ביניהם, אך נזכור תמיד ההבנה וההבחנה האמיתית והברורה בחשיבה, תושג רק כאשר ההבחנה נעשית על בסיס תחושה לבד.
למידה באמצעות הבחנה כשאנחנו עובדים עם אותיות הפלסטיק, אנחנו תמיד מבקשים מהילד לערוך הבחנה והשוואה. כאמור התפיסה שלנו היא, שכדי שהילד יבין (לדוגמה) שהא' היא א' ולא ב', צריך שתהיה לו הבנה לגבי שתי האותיות, ולכן אנחנו מלמדים אותו אותן ביחד, כי רק כך הוא יבין כל אחת מהן לחוד.
פתרון מהיר ויעיל
השימוש בהבחנה תחושתית, מהווה נתיב למציאת פתרון מהיר ויעיל לקושי של הילד. לצד הכלים הנוספים שאנו משתמשים איתם במכון זרחין, ניתן להגיע להישגים משמעותיים בזמן קצר יחסית. פנו אלינו ומצאו פתרון.