אחת התופעות הנפוצות ביותר שנלווית לדיסלקציה, הן שגיאות כתיב מרובות. רוב הילדים רוכשים את מיומנויות הקריאה במהלך כיתה א'. עד הגיעם לכיתה ב' אנו מצפים מהם לקרוא בשטף יחסי. כחלק מלימודי הקריאה, התלמידים לומדים גם לכתוב. יכולות הקריאה והכתיבה בגיל הזה כמעט שלובות זו בזו. אמנם מיומנות הקריאה ומיומנות הכתיבה נפרדות זו מזו, אך קיים ביניהן קשר חזק.
כמעט אין תלמיד שלא מתחיל לכתוב עם שגיאות כתיב ולכן לא כל שגיאת כתיב בתחילת הדרך מלמדת על דיסלקציה בכתיבה. ככל שהתלמיד מתאמן יותר בקריאה ובכתיבה, שגיאות הכתיב משתפרות ממש כשם שהקריאה הופכת ליותר שוטפת. אולם בעוד שרוב התלמידים נלהבים מהשיפור שהם מציגים ומביעים שמחה על כך שכמות השגיאות שלהם פוחתת, התרגול עבור מי שסובל מדיסלקציה עושה את ההיפך: הקריאה מעייפת אותם, הכתיבה מתישה, נוצר תסכול רב, עד שהם נמנעים מקריאה.
יכולת הכתיבה הכרחית עבורנו. באמצעותה אנו מביעים את עצמנו, ניתן לכתוב לעצמנו רעיונות, לשמור ידע, לחלוק חוויות עם אחרים. אנחנו כותבים גם בכתב וגם מקלידים, שומרים דברים לעצמנו וחושפים לעיני כל ברשתות החברתיות. אולם היכולת הזו שעבור רובנו היא פשוטה ולא דורשת הרבה מחשבה, הופכת למשימה כמעט בלתי אפשרית עבור מי שסובל מלקות למידה.
שגיאות הכתיב יכולות להתבטא במספר אופנים. אחת מהן היא שיכול אותיות. זהו מצב שבו באופן קבוע התלמיד בעל הלקות מחליף את סדר האותיות בזמן הכתיבה. כמו למשל את המילה "כבשה" יכתוב "כשבה" מבלי לשים לב או לחשוב בגלל ששגה. סוג נפוץ אחר של טעויות הוא החלפה קבועה בין אותיות עם צליל דומה. למשל לכתוב "טיאטרון" (במקום תיאטרון), או "קביש" (במקום כביש) וכדומה.
הקשיים הללו גורמים לתסכול רב אצל התלמידים. בעוד שחבריהם לכיתה של הלוקים בדיסלקציה מתקדמים ומשתפרים ככל שהם מתרגלים יותר, בעלי הלקויות נותרים במקום ולא משנה כמה פעמים מתקנים אותם או מנסים ללמד אותם כללים – אותן הטעויות חוזרות על עצמן שוב ושוב. דמיינו איך מרגיש ילד במצב הזה, כשהסביבה לא תומכת וילדים אחרים לועגים לו.
יש לקחת את הילדים לאבחון ליקויי למידה אצל ילדים במכון זרחין; מכון מומחה בתחום המציע טיפול אישי. אין לכעוס על הילדים שכותבים בשגיאות כתיב או להכריח אותם לכתוב שוב ושוב ללא ליווי מקצועי. הדבר לא רק שלא יפתור את הבעיה, אלא גם עלול ליצור תסכולים נוספים ואנטיגוניזם כלפיכם, כלפי המורים, וכלפי הכיתה כולה. טיפול מקצועי יפרק את המכשולים וייתן כלים למטופל להתמודד עם הכתיבה.
אנשים רבים מתקשים לאיית כראוי. בעוד שהמחקר אודות ליקויים במיומנויות קריאה הוא מפותח מאוד, נכון להיום, שגיאות כתיב טרם נחקרו די הצורך על מנת לאפשר לנו להבין את מכלול הגורמים המשפיעים על אתגר זה. רוב הסובלים מדיסלקציה מתמודדים גם עם שגיאות כתיב והדבר מהווה מכשול ניכר בניסיונותיהם להשתלב במסגרות לימודיות ותעסוקתיות, ולמעשה כאשר קיימת בעיה של שגיאות כתיב אבחון דיסלקציה לרוב יהיה מובחן ומובהק יותר. בעוד שרבים מהמתמודדים עם ההפרעה ילמדו בסופו של דבר לקרוא לא רע, שגיאות הכתיב עשויים ללוות אותם לאורך כל חייהם.
ילדים רבים כל כך גוררים במשך שנים תסכול רב סביב מיומנויות הכתיבה שלהם. לעתים לא נדירות, הם ימשיכו לחוות תחושות קשות אלו גם בחייהם הבוגרים. צוות "מכון זרחין" מזמין אותך להכיר מקרוב את השיטה הייחודית המסייעת בכל שנה לעשרות ילדים ובוגרים, ולגלות שהשד לא כל כך נורא. יחד, נבנה עבורך תוכנית מותאמת אישית ונלווה אותך לכל אורך הדרך עד לשיפור מיומנויות הכתיבה שלך.
אם יש חשד לדיסלקציה בקרב ילד צעיר, האבחון ייעשה לרוב על ידי ביצוע מבדקים פשוטים בהם יתבקש הילד לאיית מילים או להתאים אותיות לצלילים או תמונות מסוימות. בנוסף, יש לבצע בדיקת מיומנויות כתיב כדי לזהות אילו צלילים, דפוסי הברות או רכיבים במילה התלמיד איננו מבין או זוכר. על אף שברוב המקרים שגיאות כתיב הן סימן מובהק לדיסלקציה, ישנם גורמים רבים אחרים שעשויים לגרום להן- אמונה נפוצה אך מוטעית היא ששגיאות כתיב נובעות מזיכרון חזותי ירוד המקשה על הכותב לשחזר מה הם רצפי האותיות הנכונים במילים. על אף שלעתים זיכרון חזותי עשוי להיות מעורב בקושי לאיית, לרוב יסוד הבעיה אינו חזותי. ככל שמדובר בדיסלקציה, הדבר מהווה מקרי פרטי של הקשיים במיומנויות הלמידה, המקשים על הכותב ליישם את כללי הכתיבה או להמיר את תוכן מחשבותיו וצלילי הדיבור לביטוי גרפי. לעתים, אמנם, שגיאות הכתיב עשויות להיגרם מלקות בכישורים המוטוריים, דיסגרפיה, בקואורדינציה או בתיאום עין-יד. כדי להבטיח שנוכל לפתור את הבעיה באמצעים המדויקים ביותר לצרכינו, חשוב שנעבור עבור שגיאות כתיב אבחון ממוקד על ידי גורם מקצועי.
השיטה הייחודית שפיתחנו ב"מכון זרחין" מאפשרת לילדים ולבוגרים כאחד לפתח את כישורי הלמידה שלהם בסביבה בטוחה ומאפשרת. אנו מאמינים כי מיומנויות אלו ניתנות לתרגול ולשיפור ומיישמים טווח רחב של שיטות מותאמות אישית לכל מטופל כדי ללוות אותו אל ההישגים האופטימליים. נשמח לסייע גם לך ולילדך לכבוש את הפסגות הגבוהות ביותר ולגלות ששום לקות לא אמורה לעמוד בדרכו אל ההישגים החשובים לו.
ישנם רבים המאמינים כי לאור הפיתוחים הטכנולוגיים העכשוויים ביותר, בקרוב לא נזדקק עוד להשקיע מאמצים רבים כדי לפתח ולשפר את מיומנויות הכתיבה שלנו. כיום, כאשר רובנו מקלידים במחשב או בטלפון הנייד את רוב הטקסט שנכתוב בחיינו ונעזרים בכלים לתיקון שגיאות כתיב לקויות למידה נעשות כמעט חסרות משמעות. על אף שיש משהו מפתה מאוד בתפיסה הזו, היא שגויה מיסודה- אין ספק כי המתמודדים עם לקויות למידה יכולים להיתרם רבות בעזרים טכנולוגיים, הקשיים בעיבוד המידע עדיין שם גם מאחורי כסות האוטוקורקט. החדשות הטובות הן שיש לא מעט אסטרטגיות שנוכל ליישם כדי לשפר את המיומנויות שלנו מן השורש.
לעתים קרובות, אבחון לקות למידה עשוי להיתפס כשבר גדול- הורים רבים נבהלים מהמצב החדש ומההשלכות שהוא עשוי לגרור. עם זאת חשוב שנזכור כי אפשרויות הטיפול והסיוע במצבים אלו נרחבות כיום יותר מאי פעם. על ידי תיאום עם הצוות הפדגוגי ופנייה לגורם טיפול מתמיד, ילדינו יוכלו ליהנות מכל ההזדמנויות מהם נהנים ילדים אחרים בני גילם. לא פעם, עשויים גורמים חינוכיים או טיפוליים בלתי מיומנים לייחס כל מקרה של שגיאות כתיב לדיסלקציה אך לעתים הדבר עשוי להסב עוול רב לילד- מעבר לעובדה שהדבר עשוי לפגוע לא מעט בתחושת המסוגלות שלו, האבחון השגוי לוקח אותנו צעד אחד רחוק יותר מהיכולת לספק לו את הסיוע המתאים. על אף שדיסלקציה היא אכן גורם נפוץ לשגיאות כתיב, לעתים קרובות עשויות לבטא שגיאות כתיב לקויות למידה שונות בתכלית, או הפרעות בתחומים אחרים לחלוטין. לעתים, שגיאות הכתיב עשויות לנבוע מבעיות בראייה, בכישורים המוטוריים שלנו או בקואורדינציה. לכן, כדי להבטיח שנקבל את הטיפול הנכון, חשוב לפנות לגורם אבחוני המתמחה בתחום.
במהלך כתיבת טקסט, אנו למעשה מדמיינים בראשנו כיצד נשמעות מילים מסוימות ולאחר מכן מתרגמים את הצלילים הללו לאותיות שאנו כותבים או מקלידים. לכן, עבור כל אות שאנו כותבים, עלינו לשלוף ממחסני הזיכרון במוחנו את כל כללי האיות שאנו מכירים, את הניסיון שלנו בכתיבת וקריאת המילים הללו בעבר ואת מיומנויות השימוש שלנו בכלי כתיבה. כאשר קיימים קשיים ביכולות המוטוריות או ביכולות קוגניטיביות נוספות, הדבר עשוי להתגלות כמאתגר ביותר. כאשר נתמודד לפתע עם משימה מעט יותר מורכבת, כמו איות שתי מילים שנשמעות אותו דבר כמו "קהה" ו"כהה" או מילים בהן עיצורים זהים מתחלפים זה בזה כמו "השתלטות", הסבירות לשגיאות עשויה לעלות משמעותית. מבין שלל לקויות הלמידה עמה מתמודדים בוגרים וילדים, דיסלקציה היא אחת מהנפוצות ביותר. הפרעה זו מתאפיינת בקושי יוצא דופן בהפרדת ההברות והצלילים במילים ובהתאמת ביטוי גרפי לצלילים אלו. עבור המתמודדים עם דיסלקציה, לימוד איות נכון עשוי להיות מאתגר מאוד אפילו יותר מלימוד קריאה, ולעתים קרובות הלקות עשויה לגרום לערבוב סדר האותיות במהלך כתיבת מילה, או בלבול בין אותיות בעלות צליל דומה. כאשר מדובר על דיסלקציה, לרוב יופיעו שגיאות כתיב גם במילים נפוצות שנכתבו על ידי האדם אלפי פעמים ולחזרה גרידא על המשימה, אין משמעות במובן הזה.
קשיים במיומנויות קריאה וכתיבה הם שכיחים בקרב אוכלוסיית הילדים והמבוגרים כאחד. הגורמים לקשיים אלו עשויים להיות רבים ומגוונים וללא ניהול נכון, קשיים אלו עשויים להתעצם ככל שהזמן חולף. אחד הביטויים הנפוצים ביותר ללקות למידה היא הנטייה לכתוב עם שגיאות כתיב– מבין שלל משימות הלימוד, אין ספק שכתיבה היא אחת מהמורכבות ביותר ודורשת סל נרחב של מיומנויות. אז למה בעצם זה קורה וכיצד ניתן להתמודד עם כך? אלו כמה נקודות שכדאי לקחת בחשבון.
את "מכון זרחין" הקמנו מתוך חזון ברור – לסייע לילדים עם לקויות למידה להגיע להישגים הלימודיים הגבוהים ביותר. מיכאל זרחין, מקים המכון, התמודד במשך שנים בעצמו עם לקויות למידה. הגישה שפיתח, מסייעת לתרגל ביעילות מיומנויות למידה ולשפר הישגים בכל תחומי החיים. אנו מזמינים גם אותך להצטרף להצלחה.